Loader

Leasing eller køb af bil?

Leasing eller køb af bil?

Hvis du er på vej til at anskaffe ny bil, er der en god chance for, at du står i et dillemma. Du kan enten købe en bil (hvad enten den er ny eller brugt) eller du kan lease en bil. Begge muligheder er glimrende, men de afhænger lidt af dine forventninger, dit budget og dine bilvaner.

For at give dig en idé om, hvorvidt det bedst betaler sig at lease eller købe en bil, så får du en hurtig omgang information her. Vi ser nærmere på fordele og ulemper ved både leasing og bilkøb.

Leasing af bil

Når du privatleaser en bil, ejer du ikke bilen, men du har ret til at bruge den efter fastsatte behov i hele leasingperioden.

Leasing er attraktivt, da det giver en form for økonomisk tryghed. Når du privatleaser en bil, kender du til de fleste udgifter fra start. Desuden er engangsydelsen som regel lavere end ved et direkte bilkøb. Leasingselskabet står normalt for garanti og service, om end du selv kan ende med at betale for nogle former for skader, når leasingperioden er slut.

Flere eksperter mener, at du bør lease en bil, hvis du er typen, der gerne skifter bil ofte, og ikke har intentioner om at køre i samme bil i mere end tre år. Med leasing er det nemlig lettere at skifte til en ny bil, da startomkostningerne er lavere, og da leasingaftalen naturligt udløber efter et stykke tid.

Bilister der kører mindre end 15.000 kroner vil som udgangspunkt nyde bedst af leasing – i hvert fald økonomisk. Hvis du derimod kører meget i din bil, og gerne vil benytte samme bil over en lang periode, så er leasing ikke altid det optimale valg.

Køb af bil

Leasing er en glimrende mulighed for mange bilkunder. Men der er igen den store ulempe, at du aldrig vil eje bilen, og at du på den måde er lidt begrænset.

Køb af bil er altså bedst, hvis du gerne vil eje din bil, og hvis du ikke har nogle intentioner om at tilbagelevere den. Der er ingen begrænsninger på det antal kilometer, du kører, og hvis der sker noget med bilen, står du kun til ansvar over for dig selv og for loven – ikke for noget leasingselskab, som eventuelt kan kræve skadesbetaling senere.

Dog er der en højere udbetaling ved et traditionelt bilkøb. Hvis du tager et billån hos en bank, som de fleste bilkøbere gør, skal du stadig betale til bilen regelmæssigt.

Men hvis du har meget luft i budgettet og ønsker at eje en bil uden begrænsninger, så betaler bilkøb sig 100%. Du har som regel også flere muligheder og kan vælge et bredere udvalg af biler, når du køber i stedet for at lease.

Vælg løsning efter behov

Da der er fordele og ulemper ved både privatleasing og bilkøb, bør du simpelthen træffe beslutningen efter eget behov.

For nogle kunder er leasing det bedste valg. Det gælder for eksempel de kunder, der ikke vil køre i samme bil alt for længe, som ikke kører overdrevet mange kilometer, og som gerne vil kende deres biludgifter fra start.

Vil du i stedet gerne eje en bil og have en sikker langtidsløsning, som du selv er herre over, kan du købe en bil. Det kræver typisk en større betaling fra start, men fordelene ved at eje en bil gør, at mange bilkunder foretrækker det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *